Преждите са вече smart и от ново поколение

Едва ли човешката история помни толкова технологична реалност, колкото е тази, в която живеем. Доказателство за това откриваме в абсолютно всеки аспект на човешката дейност, включително и при текстилната индустрия. Материалите вече са от ново поколение, а преждите – smart; да, наистина! За всичко това свидетелства иновативната прежда, създадена от фирма България-Текс.

Компанията е разработила прежди с термохромни, фотохромни и терморегулиращи характеристики, които имат контролирана дължина на оцветения участък. Смарт преждите, предназначени за ръчно и машинно плетиво ще бъдат представени от 2 до 4 октомври на изложение ТМТ Експо в Интер Експо Център.

Преждите могат да се използват широко в сферата на модата и артистичните проекти. Те са с иновативен характер, осигуряващ покритие и полагане на термохромични и фотохромични агенти върху различни текстилни прежди-вискоза, полиамид, памук, смесени вълни, коприна и др. с контролирана дължина на цвета. Термохромичните покрития променят цвета на преждата като в резултат от реакция на топлина, след което преждата възстановява предишния си цвят. Чрез фотохромията се променя цветът на преждата при облъчване със слънчева или ултравиолетова светлина.

Терморегулацията на преждата се осигурява от химични агенти с охлаждащ, загряващ или терморегулиращ ефект. Наред със smart – предложенията си, България-Текс ще представи и преждите си за ръчно плетиво от естествени смеси. Те са едноцветни и многоцветни, с контролирана дължина на всеки от цветовете от цветовата комбинация за постигане на определени ефекти при плетене на готовото изделие.

Всички продукти компанията си ще представи в зала 4, щанд В5.

 

КЪМ ВСИЧKИ НОВИНИ >>